Tirsdag 20 Februar
Kl. 19:00 - 21:00, Veggli bibliotek
Ola Grøvdal presenterer Ventemannen og Tentakkeldyret
Velkommen til Veggli bibliotek tirsdag 20. februar kl. 19.00. Ola Grøvdal vil presentere sin siste bok; Ventemannen og Tentakkeldyret.

Ola Grøvdal f. 1953 i Oslo, oppvokst i Rørvik i Nærøysund. Flytta ut i 1972 for å studere, flytta tilbake i 2020. Fagkretsen min omfatter bl.a. nordisk språk og litteratur, historie, folkeminnevitskap, spesialpedagogikk, digital pedagogikk og prosjektledelse.

Fra 1984 til 2020 bodde jeg på Norefjord og jobba som lærer, inspektør og rektor på Numedal videregående skole, et yrke jeg stortrivdes i. Det gav meg gleden av å bli godt kjent med ungdom og foresatte i området.

Jeg er et ivrig friluftsmenneske som har ferdes mye i skogene og fjella i øvre Numedal. Fiske og vandringer på Hardangervidda har vært viktig for meg, av og til med kløvhest sammen med gode venner. Jeg har også vært aktiv med hund, både i Øvre Numedal Hundeklubb og i lokallaget av Norske Redningshunder.

Jeg har skrevet tre barneteaterstykker som har vært framført av Smånepun, Det godmodige uhyret, Det store musemysteriet og julemusikalen Snipp, snapp. For voksne har jeg skrevet Mellom haug og himmel, framført av Nepenoringen, med tema fra historia i Rollag og Nore og Uvdal, og Veven, framført av Kongsberg teaterlag, basert på sagnet om Nume som bosatte seg i Rollag på Håkon den gode si tid og gav navn til dalen.
I 1975 debuterte jeg som forfatter med diktsamlinga Kvifor er alle grindene opne på Gyldendal. Etter hvert har det blitt totalt 9 skjønnlitterære bøker: 6 diktsamlinger, en roman, ei novellesamling og en roman for større barn.

Våren 2023 kom mi foreløpig siste diktsamling ut, Ventemannen og tentakkeldyret på Lyrikkforlaget, dikt som for det meste dreier seg om hvordan det er å leve som pårørende til ei med kronisk og livstruende sjukdom. Samlinga bygger på dikt jeg skreiv i hovedsak som egenterapi i de sju åra kona mi levde med kreft før ho døde i 2013. Diktsamlinga har fått svært god mottakelse.

Jeg har mottatt Hartvig Kirans Minnepris for diktsamlinga Øyfast i 1984 og J.M. Stenersens romanpris for romanen Totem i 1997.
Jeg har skrevet diverse skuespill, f.eks. musikkspillet Snipp, snapp for barn, og musikkteaterstykket Og du som gav meg feil kurs om Sanct Svithun sitt forlis ved Nordøyan i 1962, begge med musikk av Rolf Pettersen fra Rørvik. Og du som gav meg feil kurs blei framført med fem forestillinger og førti medvirkende i Rørvik kirke i samband med sekstiårsmarkeringa høsten 2022. For tida arbeider jeg på et teaterstykke om Petter Dass sin barndom. Det skal ha premiere i Nærøy kirke, bygd ca. 1080-1100, sommeren 2024.

Jeg har også skrevet tekster til CD’er med Tre Vise Menn/Vise Menn, Bodil Arnesen og Gisle Krogseth, også han fra Rørvik.

Jeg er nå bosatt ytterst ved havet på Ryumsjøen ved Rørvik, lengst nord i Trøndelag, og kan kontaktes på tlf. 93424041 eller mail ola.grovdal@gmail.com.

2024 © Rollag og Veggli frivilligsentral